Networked Knowledge Organization Systems

NKOS Consolidated Workshop 2020

Sept. 9 and 10, 2020. 9:00-12:30 EDT. Virtual

[Click to check your local time: Day 1 (Sept. 9 Wed.) and Day 2 (Sept. 10 Thursday)]

Overview| Schedule | Original CFP | NKOS Home

NKOS 2020 Program

Day 1
Start End Duration Agenda Speaker Title
9:00 AM 9:15 AM 15 min Welcome & Introduction    
9:15 AM 10:15 AM 60 min Session 1: Moderator: Busch COVID Crisis KOS I
9:15 AM 9:40 AM 25 min Paper 1
Subirats & Kolshus AGROVOC and COVID-19
9:40 AM 10:05 AM 25 min Paper 2 Hong & Zeng Implications of the Major Health KOSs During the COVID-19 Pandemic: A Review of their Efforts, Coding Guidelines, and Usages 
10:05 AM 10:15 AM 10 min Q&A    
10:15 AM 11:15 AM 60 min Session 2:   COVID Crisis KOS II
10:15 AM 11:00 AM 45 min Panel Hlava, Hicks, Rudyj, & White (Moderator: Hlava) Facing the World Wide Health Crisis with Vocabulary Control and Standards
11:00 AM 11:15 AM 15 min Q&A    
11:15 AM 11:30 AM 15 min Break    
11:30 AM 1:00 PM 90 min Session 3: Moderator: Tudhope KOS Development Methods
11:30 AM 11:55 AM 25 min Paper 3 Gnoli Faceted Classifications as Linked Data: A Logical Analysis
11:55 AM 12:20 PM 25 min Paper 4 Velios & St. John Linked Conservation Data: Sharing Conservation Vocabularies
12:20 PM 12:45 PM 25 min Paper 5

Greenberg, Zhao, Hu, Minning, Tober, Cox, Lopex, Saikin, Change, & Garnett

Assembling Ontologies for the Discovery of New Materials

12:45 PM 1:00 PM 15 min Q&A    
1:00 PM 1:05 PM 5 min Announcements    
Day 2
Start End Duration Agenda Speaker Title
9:00 AM 9:05 AM 5 min Brief Introduction    
9:05 AM 10:35 AM 90 min Session 4: Moderator: Busch Insights into Knowledge Organization
9:05 AM 9:30 AM 25 min Paper 6 Wu, Brownlee, Liu, & Zhang Evaluating Utility of Subject Headings in a Data Repository: A Preliminary Finding from a Data Search Log
9:30 AM 9:55 AM 25 min Paper 7 Chen  Methodological Considerations for Developing Art & Architecture Thesaurus (AAT)  in Chinese and its Applications 
9:55 AM 10:20 AM 25 min Paper 8 Allen Structured Definitions
10:20 AM 10:35 AM 15 min Q&A    
10:35 AM 10:50 AM 15 min Break    
10:50 AM 12:20 PM 90 min Session 5: Moderator: Tudhope

KOS Discrimination, Sensitivity,
Users & Uses

10:50 AM 11:15 AM 25 min Paper 9 Busch Aggregation for Search: Baskets for Berrypicking
11:15 AM 11:40 AM 25 min Paper 10 Coladangelo  Organizing Controversy: Using Semantic Annotation to Develop a Culturally Hospitable Controlled Vocabulary of an Intangible Cultural Heritage
11:40 AM 12:05 PM 25 min Paper 11 Dobreski, Qin, & Resnick Confronting and Addressing Historical Discriminations through KOS: A Case Study of Terminology in the Becker-Eisenmann Collection
12:05 PM 12:20 PM 15 min Q&A    
12:20 PM 12:30 PM 10 min Summary & Closing Busch  

NKOS (Networked Knowledge Organization Systems) is an ad hoc work group of more than 300 international experts and implementers of knowledge organization systems. NKOS is devoted to enabling knowledge organization systems/services (KOS), such as classification systems, thesauri, gazetteers, and ontologies, as networked, interactive information services to support the description and retrieval of diverse information resources through the Internet.

[Ref: Links to all NKOS workshops materials (since 1997) || An archive containing details of European NKOS Workshops]


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Back to NKOS home